Vi strävar alltid efter en harmonisk kattgrupp här hemma där alla katter trivs och mår bra. Därför behöver vi ibland använda oss av fodervärdar för att kunna komma vidare i vårt avelsarbete.

Att vara fodervärd innebär du inte betalar någon köpesumma för katten och katten övergår i din ägo först när den avtalade fodervärdsperioden är slut. Under tiden som katten går i avel är det jag som uppfödare som äger katten och betalar alla avelsrelaterade kostnader medan du som fodervärd har ansvar för kattens omvårdnad och skötsel och står för de kostander som hör en sällskapskatt till.

Om foderkatten är en hona så avtalar vi om antal kullar som katten ska få. Kullarna föds hos fodervärden och det är även fodervärden som står för kattungarnas skötsel och omvårdnad. Som ägare står jag för alla kostnader som har med kullen att göra såsom parningsavgifter, foder, försäkringar, leksaker osv. Jag finns självklart även med i bilden som stöd och support, ansvaret för kattungarna är i slutänden mitt.

Om foderkatten är en hane bör fodervärden vara insatt i vad det innebär att ha en fertil hane hemma. Hanen kan para antingen hos fodervärden, om det finns utrymme, eller så kommer han hem till mig när han ska para. Vi regelar i ett fodervärdsavtal vad som händer om han till exempel börjar strila.

För att det ska fungera med fodervärdar krävs ett bra samarbete och personkemin måste stämma. Som fodervärd behöver du inte ha tidigare erfarenhet av kattungar och förlossningar men du behöver ha ett stort intresse för katter och en vilja att lära.  För att det ska fungera rent praktiskt så bör fodervärden bo max 1 timmes bilfärd ifrån mig.

Tycker du att det låter intressant eller vill veta mera så är du varmt välkommen att höra av dig så pratar vi mer om vad fodervärskapet innebär.